Älska grytor! Här är en indisk variant – igen. Just indiska grytor är så tacksamma i IF-köket eftersom alla kryddorna de använder är riktiga IF-boosters. Aloo gobi betyder ”potatis blomkål” vilket är huvudingredienserna i den här grytan. Enjoy!
Bilden är tagen direkt från tidningen, fotografen av rätten är Nurlan Emir för MatHem.
Aloo gobi
Ingredienser
- 1 st blomkålshuvud
- 500 g potatis
- 1 st gul lök
- 1 msk ingefära färsk
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 msk spiskummin
- 0,5 msk koriander torkad, mald
- 2 tsk kardemumma mald
- 1 tsk gurkmeja pulver
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vatten
- 400 ml kokosmjölk
- 1 msk honung flytande
- 380 g kikärtor kokta och avrunna
- 1 st lime
- salt och peppar
Instruktioner
- Dela blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i kvartar. Skala och grovhacka lök. Skala och riv ingefära och vitlök.
- Hetta upp olja och smör i en rymlig kastrull och fräs blomkål, potatis, lök, vitlök och ingefära tillsammans med spiskummin, koriander, kardemumma och gurkmeja på medelvärme i 3-4 min.
- Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare i 30 sek under omrörning.
- Tillsätt vatten, kokosmjölk, honung och kikärtor. Låt koka under lock i ca 20 min. Rör om då och då.
- Smaka av grytan med rivet limeskal, limesaft, salt och peppar.
- Servera med yoghurt och ris (om du vill). Toppa gärna med färska myntablad.
Anteckningar
Näringsinfo per portion