Det är jättelätt att koka torkade bönor själv hemma. Här ser du blötläggningstider och koktider för olika bönsorter, samt hur du går tillväga. Det är viktigt att skumma av bönorna ordentligt vid uppkoket – då slipper du besvär med gaser i magen.
Bönsort | Blötläggningstid | Koktid |
Adzuki | 8 tim | 30-35 min |
Black Eye | 8 tim | 20-30 min |
Borlotti | 8-10 tim | 45-60 min |
Kidney | 10 tim | 1 tim |
Kikärtor | 8 tim | 45-60 min |
Mung | 8 tim | 12 min |
Pinto | 10-12 tim | 30-45 min |
Soja | 8-10 tim | 1,5 tim |
Stora vita | 10-14 tim | 1,5 tim |
Svarta | 10 tim | 45 min |
Vita | 8 tim | 30-60 min |
Bönkok - översikt olika bönor
Instruktioner
- Blötlägg bönorna i minst dubbelt så mycket vatten som bönor enligt angiven tid.
- Häll av blötläggningsvattnet från bönorna i durkslag. Skölj bönorna. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen och tillsätt nytt vatten, dubbel mängd över bönorna.
- Koka upp. Precis vid uppkoket och de första minuterna därefter skummar de flesta bönor. Ta bort skummet med hjälp av en hålslev successivt tills det slutar skumma.
- Lägg på lock på kastrullen. Sänk värmen till låg temperatur. Låt bönorna koka enligt angiven tid. I detta moment kan du tillsätta önskade kryddor i koket om du vill ha det. Lagerblad, pepparkorn, anis, fänkål och kummin är exempel på goda kryddor att ha i. Hela kryddor passar bättre än malda till bönkok.
- Smaka av bönornas mjukhet i slutet av koktiden. De får gärna vara lite hårda eftersom de efterkokar och mjuknar lite mer efter att du tar av dem från spisen. Bönorna kan svalna i vattnet, gärna utomhus om det är kallt där, då går de inte sönder på samma sätt som om du häller av vattnet direkt.
- Frys in bönorna i plastpåsar i valfria portionsmängder.
Näringsinfo per portion