Fröknäcke är så lätt att göra! Och de här godingarna kan ätas rakt av som snacks, eller med valfria tillbehör. Du blandar ihop dem på 10 min och sen ska de gräddas på svag värme i en timme. Sen är de klara!
I detta recept är det solrosfrön, linfrön och rapsoljan som bidrar med plus. De andra fröerna som innehåller större andelar fleromättade fetter drar ner IF-värdet något.
Jag brukar mixa fröerna i matberedaren för att det ska bli både godare och mer lättsmält för magen. MEN låt linfrön förbli hela för de börjar oxidera/härskna så snart du mixar dem. (Därför är det smartast att alltid köpa hela linfrön!)
Fröknäcke med mixade frön
Ingredienser
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl sesamfrön, oskalade
- 0,75 dl linfrön, hela
- 1 dl majsmjöl, gärna fullkorn
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl rapsolja
- 1,5 dl hett vatten nykokt
- flingsalt att strö över på brödet innan gräddning
Instruktioner
- Lägg pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön i matberedare och mixa dem slätt eller storkornigt.
- Häll över de mixade fröna i en bakbunke. Blanda i hela linfrön, majsmjöl, salt. Rör om. Häll på rapsolja och hett vatten. Rör ihop till en kladdig deg.
- Lägg degen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Platta ut den väl. Tips: lägg ett nytt bakplåtspapper över och kavla ut degen enkelt med en flaska eller kavel. Ta bort det övre pappret när kakan är platt.
- Strö generöst med flingsalt över den platta brödkakan. Grädda i 150° ugnsvärme ca 60 min (gärna på "varmluft"). Ta ut plåten när den är klar eller låt den stå kvar med lätt öppen lucka på eftervärmen. Klart att äta. Dela den i lagom stora bitar.
Anteckningar
Näringsinfo per portion