 Här kommer ett recept ur boken ”Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihop” skriven av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Receptet heter i sin helhet Supersallad med bönor, korn, jordärtskocka och äpple. Salladen innehåller en bredd av olika slags fibrer som tillsammans bidrar med superbränsle till tarmbakterierna.
Här kommer ett recept ur boken ”Happy Food: om hur mat och lycka hänger ihop” skriven av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart. Receptet heter i sin helhet Supersallad med bönor, korn, jordärtskocka och äpple. Salladen innehåller en bredd av olika slags fibrer som tillsammans bidrar med superbränsle till tarmbakterierna.
Från IF-perspektiv är det förvånansvärt nog bara hasselnötterna och olivoljan som bidrar med äkta plusvärden. Men underskatta inte matvaror som ligger strax under noll, tillsammans med t ex välgörande olja blir resultatet jättebra för kroppen!
Receptet publicerades i MatHems kundtidning i mars 2018 och du kan se det här på mathem.se med bild.
Bokbild: pressbild från Bookmark förlag

Happy Food's Supersallad
Ingredienser
- 1 dl svarta bönor kokta
- 1 dl korn, hela kokta
- 8 st jordärtskockor (6-10 st för 4 port.)
- 1 st äpple
- 0,5 kruka timjan, färsk
- 10 st champinjoner (8-12 st för 4 port.)
- 1 dl hasselnötter rostade
- 2 msk tranbär torkade
- 1 dl bondbönor
- 5 msk olivolja extra virgin
- 2 msk rödvinsvinäger
- salt och svartpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180° C.
- Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Klyfta champinjonerna.
- Lägg jordärtskockor och champinjoner i en ugnsfast form med timjan och häll på 2 msk olivolja och salt. Ställ in i ugnen och tillaga i 30 min, eller tills jordärtskockorna nästan är mjuka i mitten.
- Klyfta äpplet och lägg i samma ugnsform. Fortsätt rosta i 10 min till.
- Blanda bönor och korn med vinäger och resterande olja. Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Toppa med rostade grönsaker, bondbönor, hasselnötter och tranbär.
Näringsinfo per portion
 
							


