Majs är ett sädesslag och inte en grönsak, trots att du hittar majskolvar bland grönsakerna i de flesta matbutiker. Majs är glutenfritt och stärkelserikt varför det är vanligt förekommande i glutenfri bakning.
Den höga andelen kolhydrater tillsammans med små mängder av vitaminer och mineraler ger majs ett negativt IF-värde på ca -50 för 100 g majskorn. Men det innebär inte nödvändigtvis att det är dåligt! Tillsammans med lök och vitlök lyfter den här majsguacamolen till fina IF-plusvärden.
Majsguacamolen passar utmärkt till flertalet rätter; till exempel laxtacos, som tillbehör till det du har grillat, till snacksbordet som dippsås – det är bara din fantasi och smak som sätter gränsen för till vad du vill servera din majsguaco. Du kan välja att göra den med tomater i (vä/övre bild) eller utan (hö/undre bild), eller med någon helt annan spännande grönsak, krydda, nötter eller frön… Våga testa!
Majsguacamole
Ingredienser
- 2 dl majskorn
- 1 st gul lök, stor
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 1 dl gräddfil eller iOatly fraiche
- salt och svartpeppar
- 2 st tomater kan uteslutas
Instruktioner
- Skala och hacka lök och vitlök. Bryn majs, lök och vitlök i oljan i en kastrull eller stekpanna. (Häll av spadet först om du använder burkmajs.)
- Mixa majs, lök och vitlök med gräddfil (eller iOatly fraiche) till en röra.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Tärna tomaterna och blanda i majsguacamolen (om du väljer att ha med tomaterna).
- Servera till exempel med laxfilé och grön sparris i hårda tacoskal. Eller till det du valt att lägga på grillen. Eller som dippsås.
Anteckningar
Näringsinfo per portion