Sicilianska caponatan kan du äta som den är, på ett surdegsbröd och/eller med något protein till. Receptet kommer från David Frenkiel & Luise Vindahl från Green Kitchen Stories och deras bok Green kitchen travels. Den är lätt att göra men behöver tid på spisen för att låta smakerna koka ihop.

Siciliansk caponata
Ingredienser
- 2 msk olivolja kallpressad
- 1 st aubergine, stor
- 1 st röd paprika
- 2 tsk oregano, torkad
- 0,5 tsk chiliflingor
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök, liten
- 1 näve persilja finhackad
- 1 näve myntablad finhackade
- 4 st tomater solmogna
- 1 näve gröna oliver, urkärnade (stor näve = ca 1,5 dl)
- 4 msk kapris avrunnen
- 2 msk äppelcidervinäger
Instruktioner
- Skär auberginen i stora tärningar. Kärna ur och skär paprikan i stora tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Skär tomaterna i stora tärningar. Hacka persilja och myntabladen.
- Hetta upp olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt aubergine, paprika, oregano och chili. Stek på medelvärme i ungefär 5 min. Rör om då och då.
- När auberginen och paprikan har fått färg runt om är det dags att tillsätta vitlök, gul lök och större delen av persilja och mynta (spara lite till garnering). Stek i ytterligare 3 min och rör om då och då. Tillsätt mer olivolja om det behövs.
- Tillsätt tomater, oliver, kapris och äppelcidervinäger. Låt puttra i ytterligare 20 min, eller tills allt är mjällt och auberginen känns riktigt mjuk.
- Garnera med persilja och mynta samt ringla lite olivolja över. Ät som det är eller servera med en bit grovt surdegsbröd till och/eller valfritt protein.
Anteckningar
Näringsinfo per portion